Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για το ιστορικό κτήμα του Ναύαρχου Τομπάζη πρώτου Ναύαρχου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η πετρόχτιστη οικία της οικογενείας φιλοξένησε σπουδαίες μορφές της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης εώς τον Ελευθέριο Βενιζέλο ,τον Οδυσσέα Ελύτη , και μέλη της Βασιλικής οικογενείας στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο ξακουστό αυτό κτήμα, οι παλιές πέτρινες αποθήκες καθώς και το παλαιό ελαιοτριβείο στέκουν ως κειμήλια του 1821 . Οι πρώτες μανταρινιές που εισήχθησαν στην Ελλάδα φυτεύονται στο κτήμα το 1828 δώρο του Ναυάρχου Χειδεν προς τον Ναύαρχο Τομπάζη μετά την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνο ενώ ο Κυβερνήτης Καποδίστριας σε ένδειξη φιλίας φυτεύει στο κτήμα δύο μουσμουλιές ! Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του κτήματος Τομπάζη γίνεται το πρώτο Ελληνικό ελαιόλαδο με παγκόσμια διάκριση όταν το 1900 βραβέυεται στην παγκόσμια έκθεση των Παρισίων με το χρυσό μετάλλιο ποιότητας και γίνεται ο αποκλειστικός προμηθευτής της Βασιλικής αυλής.

Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ

Παρότι το κτήμα Τομπάζη αρχικά διατηρεί τον χαρακτήρα ενός ιδιωτικού επίγειου παράδεισου με μια εντυπωσιακή ποικιλία σε καρποφόρα και καλλωπιστικά δέντρα απο όλες τις γωνιές του κόσμου,η εμπορική καλλιέργεια του κτήματος ξεκινά γύρω στο 1870 με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Με καϊκια μετέφεραν τα εσπεριδοειδή στις αγορές της Κωσταντινούπολης Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Η παραγωγή αναπτύσεται και έτσι αποφασίζεται το 1872 να επισκευτούν την Σικελία και σε συνεργασία με τον ειδικό Σικελό Αntonio Vazzana ιδρύουν την πρώτη βιομηχανική επιχείρηση παραγωγής αιθέριων έλαιων με εξαγωγές σε Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Τεργέστη, Οδησσό, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.
Μια μεγάλη και ξαφνική νόσος των εσπεριδοειδών σε ολόκληρη την περιοχή όμως, αναγκάζει τον Ιάκωβο Τομπάζη να δώσει ένα απότομο τέλος στην τόσο επιτυχημένη τους προσπάθεια .Όλη τους η γνώση και εμπειρία που έχουν αποκομίσει μεταφέρεται στην καλλιέργεια της ελιάς.
Το ελαιόλαδο Τομπάζη γνώρισε ακόμα πιο σπουδαία φήμη τόσο στις αγορές του εξωτερικού όσο και στην Ελλάδα με αποκορύφωμα την παγκόσμια διάκριση το 1900 στην παγκόσμια έκθεση των Παρισίων. Ως ο αποκλειστικός προμηθευτής της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας,το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο του κτήματος Τομπάζη αποτελεί το μοναδικό τυποποιημένο ελαιόλαδο εν Ελλάδι με τέτοιου μεγέθους διακρίσεις.